De inwoners van Zeist hebben een nieuwe missie: zoveel mogelijk daken voorzien van zonnepanelen. Dit initiatief wordt gedreven door de coöperatie DECZ en hun nieuwste troef, Dirk de Dakenjager. Dirk gaat zelfs op zoek naar manieren om inwoners zonder geschikt dak te laten profiteren van zonne-energie.
In 2019 bundelden groendenkende inwoners van Zeist hun krachten om de gemeente duurzamer te maken. Annemiek Verstappen van Duurzame Energie Coöperatie Zeist merkte op dat veel huizen in Zeist veel schaduw hebben door bomen, waardoor het lastig is om zelf zonnepanelen te plaatsen. Dit leidde tot het idee van collectieve daken als alternatief.
Een concreet voorbeeld van dit initiatief is boer Aart aan de rand van Zeist, die tweehonderd zonnepanelen op zijn dak heeft liggen dankzij financiële steun van inwoners. Deze investering resulteert in een 'fijne uitkering' voor de deelnemers, omdat de opgewekte stroom deels terugvloeit naar het net.
Dankzij een gemeentelijke subsidie kon Dirk de Dakenjager worden ingezet door DECZ. Zijn aanpak richt zich op het vinden van rendabele projecten, grote daken, en het betrekken van eigenaren en gebruikers bij het proces. Hij zoekt vooral naar bedrijfsdaken en andere grote daken waar verduurzaming mogelijk is.
Met oog op de toekomst bereidt Dirk zich voor op het wegvallen van de salderingsregeling in 2027. Hij werkt aan 'toekomstbestendige oplossingen', waaronder het gebruik van batterijen voor de opslag van energie. Dirk blijft optimistisch en benadrukt dat veel belemmeringen slechts perceptie zijn.
DECZ blijft actief op zoek naar nieuwe deelnemers en sympathisanten om bij te dragen aan een duurzamere Zeist. Zelfs eigenaren van grote daken worden aangemoedigd om zich te melden. Voor een jaarlijks lidmaatschap van 15 euro kan iedereen een steentje bijdragen aan deze missie: een beetje betere wereld, van en voor Zeist.